Κίτος - Ο Ανερχόμενος
----------------------------

Θα ξεκινήσω θέλωντας να ευχαριστήσω την οινογνώστη πελάτισσα και πλέον φίλη Τζένη που μας έκανε την τιμή, την Παρασκευή το βράδυ να φέρει στο εστιατόριο μας τον Έλληνα οινοπαραγωγό κ.Γιώργο Κίτο. Ο κ.Κίτος όπως μου εξηγεί και ο ίδιος απόφοιτος της Γεωπονικής σχολής Θεσσαλονίκης (πασών των επιστημών μήτηρ τε και τροφός γεωργία εστί. Αριστοτέλης), αλλά και μεγάλος λάτρης του οίνου αποφασίζει, και με ιδιαίτερη πρωτοτυπία ως φαίνεται,να ασχοληθεί με το κρασί. Το 2009 φυτεύει στη Λάρισα μία βαρύγδουπη Ελληνική ποικιλία το Ξινόμαυρο, αλλά και τις πιο εκκεντρικές ξένες όπως Mencia, Touringa National, Malbec, Negra Amaro και Syrah, με σκοπό ως τίμιος αλχημιστής να δημιουργήσει κρασιά με μηδενικές παρεμβάσεις τολμώντας να αφήσει την δύναμη του σύμπαντος να εκφραστεί πληθωρικά στο ποτήρι μας...

Μάτια: Κόκκινο χρώμα μέτριας έντασης που φανερώνει την νεανικότητα του.

Μύτη: Ρουστίκ και συνάμα μοντέρνα, εκδηλώνεται η ντομάτα και οι γήινες νότες του Ξινόμαυρου που αποτελούν την τυπικότητα της ποικιλίας αλλά και αρώματα από έντονα μπαχάρια (λόγω Αμερικανικής δρυς) και σοκολάτας,συνθέτουν μία μη αναμενόμενη και απροσδόκιτα ευχάριστη έκπληξη για το αρωματικό προφίλ του οίνου.

Στόμα: Ξηρό, γεμάτου σώματος, και μέτριας οξύτητας, γεγονός που το καθιστά διαφορετικό από τα υψιλής οξύτητας Βορειοελλαδίτικα ξινόμαυρα. Στόμα πλούσιο και πληθωρικό (λόγω μακράς ωρίμανσης των σταφυλιών,ακόμα και εαν χρειαστεί να θυσιάσει μέχρι και το 15% της παραγωγής του), με γεύσεις μπαχαρικών και ντομάτας εκφράσμένες τόσο "καθαρά" που οι εκπαιδευμένες παλέτες θα κατανοήσουν ότι εδώ πρόκειται για ένα πραγματικά αμόλυντο κρασί, οινοποιημένο με βάση τη θέληση της φύσης και όχι την χειραγώγηση του παραγωγού. Πλούσιες κοτσανάτες τανίνες και γεμάτη επίγευση. Επιδέχεται μακρά παλαίωση...

Όταν ο κ.Κίτος και η συμπαθέστατη γυναίκα του, μου εξέφρασαν ότι τα τεράστια οινικά παιδιά τους προέρχονται από αμπέλια μόλις 2 ετών, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ ότι εδώ το μέλλον είναι "καταδικασμένο" να φανεί ευοίωνο!

β9.

   


-1934+81
-κρασιά
-
δοκιμές κρασιών







........ ......................................... ....... . ...... .