Υπάρχουν κάποια κρασιά που θα μπορούσαν να φέρουν ετικέτα με το
όνομα "Θεού Θέλοντος".
Είναι αυτά τα κρασιά που ο ανθρώπινος παράγοντας εκμηδενίζεται και
ο καιρός παίζει τον μοναδικό ρόλο στην δημιουργία τους, ο λόγος
για τα γλυκά κρασιά που παράγονται απο την παρουσία ενός μύκητα
του botrytis cinerea. Για να αναπτυχθεί ο μύκητας αυτός χρειάζονται
ιδιαίτερα κατάλληλες συνθήκες, όπως υγρασία τα πρωινά και ξηρασία
με ζέστη τα απογεύματα!
Όταν εμφανιστεί ο βοτρύτης στο αμπέλι, ο παραγωγός απλά εξασκεί
την αρετή της υπομονής για το εαν θα εκδηλωθεί ο μύκητας ως γκρίζα
φαιά σήψη και θα καταστραφεί πετώντας την παραγωγή του ή θα εμφανιστεί
ως ευγενής σήψη και θα οινοποιήσει ενα ιδιαίτερο γλυκό ελιξήριο...
Αυτά ακριβώς συν την απερίγραπτη αγωνία του μας περιέργαψε ο αμπελουργός
Περικλής Τάτσης, οταν το 2011 λόγω εναλλαγής των κλιματολογικών
συνθηκών στην Γουμένισσα ευνοήθηκε η ανάπτυξη βοτρύτη...ευτυχώς
υπο την μορφή ευγενούς σήψης δίνοντας μας τελικά από 45 στρέμματα
4320 μοναδικές φιάλες
Μάτια:
Κεραμιδί με έντονα δάκρυα και κεχριμπαρί αντάυγειες
Μύτη: Εμφανίζονται όλα τα τυπικά αρώματα των κρασιών
απο βοτρύτη όπως μέλι,κερί και καραμέλα,αλλά εδώ επειδή παράγεται
απο ερυθρές ποικιλίες (Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα) το αποτέλεσμα είναι πιο
μπαχαρένια και σταφιδιασμένη μύτη σε σχέση με το αποξηραμένο βερίκοκο
που μυρίζουν τα αντίστοιχα λευκά!
Στόμα: Η αφυδάτωση των σταφυλιών μπορεί να προκληθεί
με ποικίλους τρόπους όπως το λίασιμο,η υπερωρίμανση ή ο αερισμός,η
ιδιαιτερότητα όμως του βοτρύτη ειναι πως όχι απλά αφυδατώνει το
σταφύλι αλλά το μετατρέπει και χημικώς..το αποτέλεσμα είναι είναι
ενα γλυκό κρασί με ΄΄τρελή΄΄οξύτητα γεμάτου σώματος και με γέυση
που δεν μπορεί παρα να προκαλέσει εμμονή σε όποιον το δοκιμάσει!!
πλούσια μακρά επίγευση...
Φαίνεται πως ο Ιανός ο ρωμαικός θεός με τα δύο πρόσωπα, πήρε την
μορφή ενός μύκητα και επέλεξε τους αδερφούς Τάτση ως τους ικανότερους
για να ποιήσουν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου...!!πιείτε το ή παλαιώστε
το..είναι οποιαδήποτε στιγμή απλά συγκλονιστικό._
β9.